top of page
  • YouTube
  • Facebook
  • Instagram

Говорители

Snimka Anna Velikova.jpg

Анна Великова

Фондация за достъп до права

Анна Великова е информационен експерт във Фондация за достъп до права от 2022. Интереса ѝ към правата на човека се пробужда след участието в няколко обучения на ФАР - Defend и Action Research. След тях Анна осъзнава, че правата на човека са нещо, с което тя би искала да се занимава и става стажант в Фондацията за достъп до права.

 

С началото на пълномащабната война в Украйна, тя е част от екипа и вече почти една година активно помага на украинските бежанци. Тя създава Телеграм-канал на ФАР, насочен директно към украинската общност, както и се грижи за доброто функциониране на платформата - migrantlife.bg. Бъдейки носител на украиснки език, Анна доброволно е превела част от съдържанието на обучителната платформа, създадена в рамките на проекта Kids4All.

Анна Великова притежава бакалавърска степен по “Международни отношения”на Софийски университет, а в момента следва двойна магистратура по Право на ЕС в Университета в Нанси и в Софийски университет. Освен това, огромната част от нейната дейност са доброволчески инициативи, които тя осъществява заедно с Мулти-култи колектив, за което е носител на националната награда “Доброволец на годината 2022”.

Snimka Kalina Slavova.jpg

Калина Славова

Фондация за достъп до права

Калина Славова работи във Фондация за достъп до права - ФАР от повече от година и е алумни на организацията от обучението ActionR. Тя е правен помощник на адвокатите на ФАР в София на терен, изследовател по проект COMP4SEE, който разглежда алтернативни методи за легален прием и интеграция на бежанци, както и преводач на учебни материали към проекта KIDS4ALLL.

Извън ФАР тя е студент в Софийския университет, специалност "право", трети курс. Участва в Кръжока по международно публично право към СУ и председателства клуба на Българския младежки Червен кръст към университета. Тя е и един от състезателите в отбора на Софийския университет в състезанието All-European International Humanitarian and Refugee Law Moot Court, организирано от Университета в Любляна, Словения, където българките заеха второ място.

Snimka Lektor.JPG

София Иванова

Изпълнителен директор на фондация “Подарете книга”

София Иванова е изпълнителен директор във фондация “Подарете книга”, които вече повече от 12 години подкрепя деца и младежи лишени от родителски грижа в цялата страна.

 

Въпреки името си, фондацията вече далеч не подарява само книги на децата - основния им фокус е проекта "Подари време". Фондацията постига ефекта си благодарение на доброволци, които създават трайни приятелства с децата и служат като положителен авторитет и ментор в живота им. Тези приятелства се оказват изключително важни в прехода на младежите извън институционална грижа и интеграцията им в обществото - особено за онези, които нямат опората на семейството и подкрепяща социална среда. 

Снимка Анимари Димитрова.JPG

Анимари Димитрова

Сдружение Русаля

В годините на израстване Анимари дълго търси себе си. Най-очевидения пример за това е, че в девети клас е приета първа по успех в Математическата гимназия, след две години разбира, че е на грешното място. След няколко години, вече е студентка по актьорско майсторство в НАТФИЗ.

 

Мениджър и режисьор на създадената от нея Театрална формация „БИС БАРД“ до 2006 г. С опит в продължение на осем години в 17 дома с над 1200 деца, създава първото по рода си в България - Училище по изкуства и занаяти за социално слаби деца в с. Русаля, общ Велико Търново.

IMG_2991_1600.jpg

Мария Шаркова

Адвокат

Мария Шаркова е адвокат, работещ в сферата на здравеопазването повече от десет години. Завършила е „Право“ в Софийския университет и специализира медицинско право в Университета Емори по програма Хюбърт Хъмфри на Фулбрайт.
 
В момента е докторант в УНСС, като дисертацията й е посветена на въпроси от областта на медицинското право. Адвокат Мария Шаркова има опит в процесуалното представителство и защитата на пациенти, чиито права са били нарушени при оказване на медицинска помощ. Хоноруван преподавател е по Здравно законодателство в УНСС, редовен лектор и участник в различни правни и медицински форуми. Автор е на книгата „Медицинския деликт“. 

10371350_10204265428495629_6429045018390790361_o.jpg

Юлия Георгиева

Мениджър на Розовата къща

Юлия Георгиева е председател на Управителния съвет на фондация „Център за хуманни политики“, мениджър на Розовата къща – единственият нископрагов център за хора, които употребяват наркотици в страната и активист за човешки права.

Притежава много богат опит в теорията и практическото прилагане на принципите на намаляване на здравните щети от употребата на наркотици  в България и в установяване и поддържане на контакти с организации, работещи в световен мащаб за създаване на нови и успешни политики за употребяващите наркотици. Целта на дейността на организацията е да се създадат подходящи условия за оптимизиране на българските политики по отношение на наркотиците, от криминализация към методи базирани на научни доказателства и хуманизъм.

felizitas-lichtenberg.jpg

Фелиситаз Лихтенберг

Глобален мениджър за включване в SumUp

Фелиситас е глобален ръководител на отдела за разнообразие и приобщаване в SumUp с 15 години доказан опит. Тя има силна страст към разнообразието и приобщаването и устойчивостта с глобален и местен пазарен опит и бизнес проницателност, идващи от опит в търговския маркетинг. Тя е ентусиазирана в подхода към предизвикателствата и възможностите за подобряване на бизнес резултатите и връщане на хората и планетата. Освен многообразието, тя се занимава с области на образованието, околната среда и предприемачеството. Фелизитас е учила и живяла в Германия, САЩ, Великобритания и Франция, тя е междукултурен бизнес обучител, мениджър по организационни промени и консултант по психология.

OBS_20211129_OBS0048.layout.jpg

Мадлена Комитова

Kuratorium Wiener Pensionisten-Wohnhäuser (KWP)

Мадлена Комитова работи в една от най-големите организации за обгрижване на възрастни хора в Австрия – KWP (Kuratorium Wiener Pensionisten-Wohnhäuser). Фирмата притежава и менажира 30 дома за настаняване и 150 пенсионерски клуба. Управител на клубовете за пенсионери във Виена, Мадлена се грижи за всички над 15 000 души в домовете да изживеят дните си здрави, активни и с усмивка на лице.

1200_405631.jpeg

Манол Пейков

ИК Жанет 45

Манол Пейков е български издател, преводач и политик. Той е собственик и управител на издателство Жанет 45, преводач, носител на Националната награда “Христо Г. Данов”. През 2022 г. Манол Пейков стартира кампания в подкрепа на Украйна и подпомагане на борбата срещу продължаващата война. През февруари 2023 г. пък Манол осъществи нова мащабна кампания за подпомагане на бедстващите хора след земетресението в Сирия и Турция. През 2023 г. Манол основава фондацията “Манол Пейков и приятели”.

Alain-Parmentier-1024x1024.png

Ален Парментиер

Президент на Европейската ЛГБТ полицейска асоциация

Ален е френски полицай и обучител по теми като етика и антидискриминация. Той е президент на Европейската ЛГБТ полицейска асоциация „EGPA“, чиято основна цел е просвещението и информирането на темата „ЛГБТ“ вътре и извън полицейските организации чрез информиране на обществеността и полицейските сили за сексуалната ориентация и полова идентичност и намаляване на широко разпространените пристрастия срещу ЛГБТИК+ хората. Той е и основател на „Flag!“, френската асоциация на ЛГБТ полицаи.

zx860y484_3290297.jpg

Деница Любенова

Адвокат

Адв. Деница Любенова е съосновател на ЛГБТИ организация Действие, а от 2016 г. Директор на Правната програма на организацията. Деница води стотици дела пред националните съдилища и десетки пред ЕСПЧ за защита правата на ЛГБТИ хората. Най-голямото постижение на Деница към момента е решението на Съда на ЕС по делото С-490/20 В.М.А срещу Столична община, Район Панчарево за издаването на акт за раждане на дете с вписани двама родители от един и същи пол. Делото е прецедент в Европа и доведе логично до предложение за Регламент, касаещ произхода на ниво Европейски съюз.

148063175_429125525180085_7195626578208461572_n.jpg

Надежда Цекулова

Журналист

​Надежда Цекулова е журналист и комуникатор на свободна практика,  активист в сферата на правата на човека. Завършила е журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и дълги години работи като журналист с интереси в сферата на здравеопазването, социалните въпроси и правата на човека. Основна част от професионалния ѝ път преминава в програма "Хоризонт" на Българското национално радио, а по-късно застъпническата ѝ дейност я отвежда до позицията директор програма "Кампании и комуникации" в Българския хелзинкски комитет, където работи до неотдавна. 

bottom of page