• YouTube
  • Facebook
  • Instagram

Говорители

_VN_9979.jpg

Данита Заричинова

Еколог

Данита е бакалавър по Икономика и магистър по Екология. От 2014 г. е част от екип "Нулеви отпадъци” в екологично сдружение "За Земята" - една от най-старите природозащитни организации в България.  Мотивира я фактът, че за всеки проблем, свързан с отпадъците, има решения.
Ежедневната цел за нея е информирано и образовано общество с активен и осъзнат избор, без свръхпотребление, с работещи институции и отговорен бизнес.

Често в работата си помага на местни общности, които се борят срещу замърсващи индустрии и за правото си на живот в чиста околна среда.

Мисията на За Земята е и лична за Данита: "създаване на природосъобразен и равнопоставен живот на планетата, който изключва експлоатацията на хора и природа."

Огнян Исаев.jpg

Огнян Исаев

 Trust for Social Achievement

Огнян има познания и опит в планирането, изпълнението и мониторинга на проекти/програми с фокус върху приобщаващото и интеркултурното образование. Дългогодишният му опит се допълва от експертиза, насочена към овластяване на потиснати общности, общностн  развитие и организиране. През последните години Огнян ръководи проучвания насочени към насърчаване на професионалния дебат, етични и професионални норми сред водещи медии. Той има опит и във воденето на обучения по теми: културни измерения, права на човека, дискриминация, комуникация, преговори и застъпничество. Има публикации в редица български и чужди издания по теми свързани с равните възможности, социална справедливост и предизвикателствата, пред които е изправена ромската общност в България.

 

Преди да се присъедини към ТСА, Огнян работи като Национален фасилитатор за България в Ромски образователен фонд – Будапеща, където отговаря за българското портфолио в грантовата програма на фондацията. Обхватът на неговата работа и експертиза включват: достъп до качествено образование, образователна десегрегация, ранно детско развитие, институционални партньорства, идентифициране и набиране ресурси, анализ на политики и застъпничество, управление на проекти, общностна работа и др.

 

Огнян има бакалавърска степен  по „Журналистика“ от Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, и магистърска степен по „Психология“ от Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Член е и на Алумни мрежата на Българско училище за политика „Димитър Паница“.

OlgaMineva pic RB.jpg

Олга Минева

Основателка на фондация Emprove

Олга Минева е организационен психолог, с научни степени от университета в Хайделберг, Германия и от University of London, Великобритания. Олга посвещава последните над 10 години на това да подкрепя като психолог и консултант организации и в бизнеса, и в неправителствения сектор. Отдадена на каузата за овластяване на жените и на борбата с домашното насилие, Олга е основател на Фондация EMPROVE (ЕМПРУУВ). Организацията се стреми да повлиява обществената подкрепа и нагласи, насочени към жени и момичета, преживели насилие, а създателката ѝ е отличена с наградата „Застъпник на годината“ на Български Хелзински Комитет. Олга и екипът ѝ стоят зад кампанията за ранна превенция #РаноБудна и първата по рода си общност #ЖенитеSurvivors

IMG-2673 copy.jpeg

Маржена Зуковска 

организатор и комуникационен стратег

Маржена Зуковска, базирана в Лондон, е  организатор, комуникационен стратег и съосновател на полската организация на мигрантите за промяна (POMOC). В продължение на десетилетие тя е разработила наративни и организационни стратегии за водещи социални и политически движения в САЩ, Великобритания и Европа. Била е директор за връзки с медиите в Националния алианс на домашните работници (САЩ), където използва поп културата и разказването на истории, за да изгради лидерство и политическо овластяване сред домашните работници. 

 

Маржена е чест сътрудник и активен член на борда на списание Red Pepper, както и попечител на Migrants Organise. Нейната работа е публикувана в две антологии - Queer Activism After Marriage Equality (Routledge) и Asylum for Sale: Печалба и протест в миграционната индустрия (PM Press) - и първият й съвместно редактиран том Framing New Worlds е планиран за публикуване през 2022 г. 

 

През март 2021 г. Маржена е съавтор на Brave New World, доклад в областта на поп културата за социална промяна във Великобритания. Тя е съпредседател на Radical Communicators Network, международна общност за комуникатори на социалната справедливост. Маржена е куиър, небинарен полски имигрант, който е роден в Бялисток, Полша и е израснал без документи в Чикаго, САЩ.

Image_edited.jpg

Байрам Мустафа Байрамали

визуален изследовател, журналист и арт активист

Байрам Мустафа Байрамали, базиран в Лондон, е българо-турски визуален изследовател, журналист и арт активист роден през 1997 г. Чрез работата си той изследва темите за паметта, помирението и участието чрез фотография. Като дете на български турчи, преживели етническото прочистване по време на комунистическия режим в България, практитката му се занимава с въпроси за новите световни граници, незаконни/легални идентичности и травма между поколенията. В скорошната си практика Байрам оспорва имперското състояние на западните художествени галерии чрез застъпничество и бойкот.

1.jpg

Александър Миланов

социален работник

Александър Миланов е клиничен социален работник. Работи с пациенти и техните близки в една от най-големите мрежи от частни лечебни заведения в България. Клиничният му фокус е свързан с психосоциалната грижа за пациенти с онкологични, хематологични заболявания, такива които са обект на реанимационни грижи и др. От 2016 г. подкрепя активно дейността на центъра за сексуално здраве CheckPoint София, където работи по случаи на живеещи с ХИВ, води групи за споделяне на опит с живеещи с ХИВ и др. От дълги години има принос в областта на защитата на правата на децата, включително на лишените от родителски грижи и настанени в приемна грижа.

Nadejda Dermendjieva.jpg

Надежда Дерменджиева

Директор на Български фонд за жените

Надежда Дерменджиева е директор на Български фонд за жените – единствената българска фондация, която целенасочено инвестира в женски права и подкрепя активисти, колективи и граждански организации, работещи за преодоляване на структурните неравенства и за постигане на равнопоставеност на половете. Надежда има над 10 години опит в неправителствения сектор, занимава се с развиване на филантропията за женски права и е активистка за правата на човека. Също така е феминистка и писателка. От 2020г. е част от Борда на Проспера – Международната мрежа на женските фондове (Prospera – INWF), съветник е към Глобалния женски фонд (GFW) и Спешния фонд (UAF) за Източна Европа. Преди да се присъедини към екипа на БФЖ, работи за Български център за жените в технологиите, MoveBG и други организации, както и доброволства за различни каузи. Има магистратури по „История на жените и половете“ и „Творческо писане“ от Софийския университет, била е докторант по феминистка философия към БАН, прекарала е един семестър в Нотингамския университет, сертифициран кейс мениджър и е преминала през множество курсове и обучения по предприемачество, лидерство и т.н. в САЩ, Германия и други. Гордее се с книгата си „Без упойка“, която издава през 2013 г. – сборник с разкази по истинските истории на представители на уязвими общности и на хора, преживели насилие.

Александър Иванов.jpg

Александър Иванов

Застъпник за правата на глухата общност в България, съ-основател на МОГА – Младежка организация на глухите активисти

Александър Иванов е съ-основател на МОГА – Младежка организация на глухите активисти с ясната мисия на овластяване на глухите младежи да отстояват правото си на общуване, образование и пълноценен живот чрез своя присъщ език, жестовия. Съвместно с партньорите си от фондация „Заслушай се“ и фондация „Взаимно“ работят за създаването на ефективни обучителни програми за овластяване на глухата общност. Александър е един от най-изявените застъпници чрез участието в редица работни групи за приемането на Закона за българския жестов език, който е факт от 21 януари 2021 г. Един от първите глухи специалисти, участвали в програма за обмен с университета Gallaudet, единствения в света университет, в който се преподава на жестов и писмен словесен език. Александър е един от ключовите обучители към Европейския съюз на глухите младежи (EUDY). Александър е обучител към Академия „Наистина жестов език“ и член на управителния съвет и на фондация „Заслушай се“.

Asho-2.jpg

Ашод Дерандонян

Основател и изпълнителен директор на "Заслушай се"

Ашод Дерандонян е едно от най-разпознаваемите и активни лица сред глухата общност в България. Той е основател и изпълнителен директор на фондация „Заслушай се“. Организацията се занимава със застъпничество, менторство за прилагане на ефективни политики за пълноценно включване на глухите хора в България чрез създаване на среда за иновативни образователни и социални услуги. Едно от най-сериозните постижения, с които се гордеем е неговото проактивно участие в работна група изготвянето и приемането на Закона за българския жестов език. Неговата мисия винаги е била тясно свързана с глухата общност у нас. Познанията му върху проблемите на общността у нас го правят един от малкото глухи лидери-експерти. С приемането на Закона за българския жестов език страната направи само малка стъпка към приобщаване на глухите в социално-икономическия живот. Предстои да се изготвят редица нормативни документи, които да свържат Закона с глухите хора и този процес не може да стане без участие на будни граждани като Ашо. „Нищо за нас без нас“ се превърна в девиз на общността, а Ашод е един от най-ярките посланици на каузата за водачеството на носителите на жестов език в редица процеси, свързани с осигуряването на равнопоставеността им.

Preslava.jpeg

Преслава Фентъм-Флетчър 

Професионалист в областта на благотворителността

Преслава е професионалист в областта на благотворителността, живее в Лондон и има двадесетгодишен опит в доброволческия сектор. Половината от професионалната си кариера тя е прекарала в Обединеното кралство, където е работила за водещи благотворителни организации (Diabetes UK, Stroke Association, Wellbeing of Women), а останалата част - в Русия като директор на британска организация за отпускане на безвъзмездни средства, подпомагаща растежа и развитието на руски неправителствени организации. 

 

Опитът на Преслава се корени в работата за доброволческия сектор както на развитите, така и на развиващите се пазари. Тя има магистърска степен по българска филология от Софийския университет "Свети Климент Охридски" и магистърска степен по филантропия, грантообразуване и социални инвестиции от Центъра за ефективност на благотворителността, Bayes Business School, Лондон.

Maria-Brestnichka-300x200.jpg

Мария Брестничка 

Национална мрежа за децата

Мария Брестничка е директор „Развитие“ на Национална мрежа за децата – най-голямата мрежа на граждански организации, работещи с и за деца в България. Има над 13 години опит в координацията и застъпничеството за правата на детето. Работи с над 130 организации членове, които всеки ден се борят за това повече деца да могат да ходят на училище, да получават здравни грижи, да бъдат защитени от насилие и злоупотреба. Вярва, че за гарантирането на правата на децата са необходими разбирането, че децата са хора и ясни и конкретни отговорности на вземащите решения. 

Мария е има дългогодишен опит в стратегическото планиране, мониторинг и оценка на организационни програми. Автор и редактор е на доклади и анализи, свързани с политиките за децата и семействата. Активист е в Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница“, която се бори за създаването на модерна, високотехнологична Национална детска болница.

Мария е бакалавър по психология и магистър по социология със специализация Европейска социална политика и социална работа. Има докторска степен по социология с дисертация на тема „Оценка на нагласите към телесното наказание“. Води курсове в катедра „Икономическа социология“ в УНСС.

image0.jpeg

Сара Алсбей

Фондация Emprove

Сара Алсбей е майка на 3-годишно момченце. Една от #ЖенитеSurvivors*. Част от екипа на Фондация Emprove като лектор, ментор и автор. Запалена по здравословния начин на живот и хранене, работи в сферата на Био храните. Интересува се от духовно израстване и духовни практики. Преподава Курсове с дихателни техники и медитация на “Изкуството да живееш” и е йога инструктор.
Убедена, че темата за токсичните връзки трябва да придобие гласност, през 2020г. тя започва и свой блог, в който споделя уроците и преживяванията си: https://sarahalsbey.com/ през погледа и мъдростта натрупани от преживяното.

 

 

*Първа по рода си общност на жени, успешно излезли от токсични взаимоотношения, които със силата си помагат на други жени и на цялото ни общество в борбата с насилието.

Veneta Limberova

Венета Лимберова

председател на Действие

Венета e завържшила право в Софийския университет, след което е специализирала в сферата на фармацевтично право. Тя става родител в еднополова връзка, което я принуждава да осъзнае, че в България липсва каквато и да е правна защита за ЛГБТИК+ семействата. Затова Венета избира да промени професионалния си път и приема предложението на стане Председателка на Действие. От 2015 г. насам тя участва с ентусиазъм във всички дейности на организацията и посвещава времето си на работа с общността, институциите и партньорите за популяризиране на правата на ЛГБТИК+ родителите и семействата и за напредъка на защита от мотивираните от предрасъдъци към ЛГБТИК+ престъпления от омраза.

Denitsa Lyubenova

Деница Любенова 

адвокат

Деница е адвокат и защитник на човешки права. Завършила е "Право" в УНСС и е специализирала Международно публично право в Университета в Утрехт, Холандия. Деница има дългогодищен опит и доказана експертиза по дела на ЛГБТИ хора за признаване на брак, сключен в чужбина, признаване на актове за раждане на деца на еднополови двойки, родени в чужбина, дела за смяна на граждански пол и други дела за защита правата на ЛГБТИ хората. Деница води поредица от дела пред Европейския съд по правата на човека и Съда на Европейския съюз. Най-скорошното дело, което Деница води съвместно с Действие касае издаване на български акт за раждане и гражданство на дете, родено в еднополово семейство, което се гледа от най-висока инстанция - Голям състав на Съда на ЕС (С-490/20).

Хората зад нашите придружаващи събития

Anna Stoeva Snimka.jpg

Анна Стоева

документалист, продуцент и режисьор

Родена в Москва, Анна Стоева е документалист, продуцент и режисьор. Работила е по редица международни документални филми, сред които "Последните черноморски пирати" (HotDocs 2013, Награда на ФИПРЕССИ в Краков 2013), "Татко прави мръсни филми" (премиера на Visions du Reel 2011) и "Хотел Рай" (оригинална програма на HBO България). Тя е продуцент на късометражните филми „На червено“ и „Как да надебелеем здравословно“, които до момента са събрали 45 международни награди и са обиколили над 100 фестивала, както и съавтор и главен сценарист на немския мистериозен хорър сериал HAUSEN (Sky Deutschland 2020).

Нейната медийна продуцентска компания tanuki films, основана заедно с Давид Джамбазов, се фокусира върху документални и онлайн формати за нестопанския сектор и даване на гласност на брандове с кауза.

Vesy&Didi.jpg

Диана Недева и
Веси Деянова 

Meeting Points

Основана през 2018 г. в София, България, усилията на фондация Meeting Points са насочени най-вече към укрепване на социалното сближаване и изграждане на по-емпатично и справедливо общество. Ето защо събираме хора от различен произход чрез разнообразни събития, така че те да научат повече един за друг и за предизвикателствата, които изпитват.

Диана обича да експериментира със социални модели, базирани на колаборация, отвореност и емпатия. Вярва в силата на човешкия потенциал и колективната мъдрост да създават креативна и устойчива положителна промяна.

Веси е социален артист със силен интерес към храната и културата. Тя вижда и двете като чудесна възможост за свързване на хора от различен произход. Опитът на Веси е в сферата на управлението на бедствия, откъдето вероятно идва и нейното желание да работи с уязвими хор.