top of page
  • YouTube
  • Facebook
  • Instagram

Говорители

Снимка.jpg

Надежда Цекулова

„Не сграда, а концепция“: за какво говорим, когато говорим за Национална детска болница в България?

Надежда Цекулова е журналист и комуникационен специалист. Работи приоритетно с теми в сферата на здравеопазването повече от 15 години с фокус върху майчиното и детското здраве. През март 2020 г. става съосновател на Национална гражданска инициатива „ЗА истинска детска болница“, а като част от ядрото на инициативата през юли 2023 г. е включена в Обществен съвет за изграждане на Национална детска болница. 

Снимка.webp

Красимира Буцева

„Съседите за които не говорим“: как се изваждат на показ премълчаните спомени на оцелелите от политическото насилие на комунистическия режим в България? 

Красимира Буцева е визуален артист, изследовател и писател, живее между София и Лондон. Тя е старши лектор в Лондонския колеж по комуникации, част от Университета по изкуства в Лондон (University of the Arts London). През 2024, заедно с колектива си съставен от Джулиан Шехирян и Лилия Топузова, ще репрезентира България на 60-ото Венецианското Биенале. През 2022 г. е носителка на наградата за съвременно изкуство „БАЗА“, а през 2021 е стипендиант в творческата резиденция Akademie Schloss Solitude, Щутгарт, Германия.

_DSC2722s.jpg

Любо Георгиев

„Забравеното право на глас“: как определяме облика и посоката на развитие на градовете си?

Любо Георгиев е роден през 1981 г. в София и работи в сферата на планирането и градската среда. В своя професионален път той е натрупал проектантски, активистки и управленски опит. Завършва бакалавърска степен по архитектура в IUAV (Венеция, Италия), а впоследствие и магистратура по архитектура и урбанизъм в TU Delft (Делфт, Холандия) през 2007 г. Любо е живял и работил в Шотландия, Италия, Холандия и Китай. Автор е на статии и е участвал като лектор в различни конференции в Европа. Има богат опит като проектант и ръководител на мулти-дисциплинарни екипи. Между 2014 и 2016 е директор на One Architecture Week - фестивал за съвременна архитектура и градска среда. От началото на 2017 г. до края на 2019 г. Любо Георгиев води екипа, който координира и съ-авторства съставянето на дългосрочната Визия за София. Успоредно с това, между 2017 г. и края на 2021 г. той е директор на Софияплан - звеното на Столичната община за стратегическо и пространствено планиране. От началото на 2022 г. той е ръководител на Екипът на София.

CVS035 (1).jpg

Мария Черешева

Журналистика и правозащита: невидимата граница

Мария Черешева има над 15-годишен опит като журналист в различни български и международни медии. Работила е с медии и организации като Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN), ZDF, Balkan Insight, ARTE, Deutsche Welle, BBC, Der Spiegel и др. През последните десет години в центъра на работата й като разследващ журналист са теми, свързани с човешките права с фокус върху миграцията и търговията с оръжие от Балканите. От 2022 г. работи с разследващия колектив Lighthouse Reports, с който изнасят данни и визуални доказателства за фрапиращи нарушения на човешките права при охраната на европейските граници. Носител е на различни български и международни награди за своята работа, като през 2023 г. е отличена с приза “Журналист на годината” на Българския хелзинкски комитет. Водеща е и на актуалното предаване “Кой говори” по Дарик радио. Мария е един от основателите на Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) - организация, насърчаваща смелата, независима и етична журналистика у нас. 

IMG_7579.jpeg

Вера Гоцева

Фотография за Човека

Вера Гоцева – Ломовера е фотограф с журналистически бекграунд, разказвач и ментор. Има публикувани снимки в редица български и международни медии като The Huffington Post, Der Spiegel, Granta, Дневник и много други. Някои от най-популярните й проекти са изложбата и социална инсталация „Пощенски картички към баща ми“, посветена на загубата и смъртта; „100гр нежност“, показващ вътрешния свят на хората с хранителни разстройства; „Как живеем?“- проект, който анализира в дълбочинна менталното здраве и последствията от пандемията от covid-19 и фотокнигата „Приемане“, представяща живота на различни български семейства и изследваща психичната тъкан на свързването между хората без оглед на пола им. Вера има девет реализирани изложби, води разнообразие от фотографски обучения и групи. Основният й фокус като фотограф са документалните фотоглас проекти, разработени през похватите на фототерапията. С тях тя се стреми да постави в центъра на общественото внимание различни уязвими теми и групи, за да направи невидимото – видимо.

bottom of page