top of page
  • YouTube
  • Facebook
  • Instagram

Говорители

Снимка.jpg

Надежда Цекулова

„Не сграда, а концепция“: за какво говорим, когато говорим за Национална детска болница в България?

Надежда Цекулова е журналист и комуникационен специалист. Работи приоритетно с теми в сферата на здравеопазването повече от 15 години с фокус върху майчиното и детското здраве. През март 2020 г. става съосновател на Национална гражданска инициатива „ЗА истинска детска болница“, а като част от ядрото на инициативата през юли 2023 г. е включена в Обществен съвет за изграждане на Национална детска болница. 

Снимка.webp

Красимира Буцева

„Съседите за които не говорим“: как се изваждат на показ премълчаните спомени на оцелелите от политическото насилие на комунистическия режим в България? 

Красимира Буцева е визуален артист, изследовател и писател, живее между София и Лондон. Тя е старши лектор в Лондонския колеж по комуникации, част от Университета по изкуства в Лондон (University of the Arts London). През 2024, заедно с колектива си съставен от Джулиан Шехирян и Лилия Топузова, ще репрезентира България на 60-ото Венецианското Биенале. През 2022 г. е носителка на наградата за съвременно изкуство „БАЗА“, а през 2021 е стипендиант в творческата резиденция Akademie Schloss Solitude, Щутгарт, Германия.

_DSC2722s.jpg

Любо Георгиев

„Забравеното право на глас“: как определяме облика и посоката на развитие на градовете си?

Любо Георгиев е роден през 1981 г. в София и работи в сферата на планирането и градската среда. В своя професионален път той е натрупал проектантски, активистки и управленски опит. Завършва бакалавърска степен по архитектура в IUAV (Венеция, Италия), а впоследствие и магистратура по архитектура и урбанизъм в TU Delft (Делфт, Холандия) през 2007 г. Любо е живял и работил в Шотландия, Италия, Холандия и Китай. Автор е на статии и е участвал като лектор в различни конференции в Европа. Има богат опит като проектант и ръководител на мулти-дисциплинарни екипи. Между 2014 и 2016 е директор на One Architecture Week - фестивал за съвременна архитектура и градска среда. От началото на 2017 г. до края на 2019 г. Любо Георгиев води екипа, който координира и съ-авторства съставянето на дългосрочната Визия за София. Успоредно с това, между 2017 г. и края на 2021 г. той е директор на Софияплан - звеното на Столичната община за стратегическо и пространствено планиране. От началото на 2022 г. той е ръководител на Екипът на София.

CVS035 (1).jpg

Мария Черешева

Журналистика и правозащита: невидимата граница

Мария Черешева има над 15-годишен опит като журналист в различни български и международни медии. Работила е с медии и организации като Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN), ZDF, Balkan Insight, ARTE, Deutsche Welle, BBC, Der Spiegel и др. През последните десет години в центъра на работата й като разследващ журналист са теми, свързани с човешките права с фокус върху миграцията и търговията с оръжие от Балканите. От 2022 г. работи с разследващия колектив Lighthouse Reports, с който изнасят данни и визуални доказателства за фрапиращи нарушения на човешките права при охраната на европейските граници. Носител е на различни български и международни награди за своята работа, като през 2023 г. е отличена с приза “Журналист на годината” на Българския хелзинкски комитет. Водеща е и на актуалното предаване “Кой говори” по Дарик радио. Мария е един от основателите на Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) - организация, насърчаваща смелата, независима и етична журналистика у нас. 

IMG_7579.jpeg

Вера Гоцева

Фотография за Човека

Вера Гоцева – Ломовера е фотограф с журналистически бекграунд, разказвач и ментор. Има публикувани снимки в редица български и международни медии като The Huffington Post, Der Spiegel, Granta, Дневник и много други. Някои от най-популярните й проекти са изложбата и социална инсталация „Пощенски картички към баща ми“, посветена на загубата и смъртта; „100гр нежност“, показващ вътрешния свят на хората с хранителни разстройства; „Как живеем?“- проект, който анализира в дълбочинна менталното здраве и последствията от пандемията от covid-19 и фотокнигата „Приемане“, представяща живота на различни български семейства и изследваща психичната тъкан на свързването между хората без оглед на пола им. Вера има девет реализирани изложби, води разнообразие от фотографски обучения и групи. Основният й фокус като фотограф са документалните фотоглас проекти, разработени през похватите на фототерапията. С тях тя се стреми да постави в центъра на общественото внимание различни уязвими теми и групи, за да направи невидимото – видимо.

20240218_090855.jpg

Ивайло Ябълкаров

Истории за бежанци, които не достигат до нас

Ивайло Ябълкаров е психолог и журналист по образование, част от гражданското общество по призвание. Вече 16 години той е част от различни неправителствени организации. От 2008 година досега е натрупал опит в сферата на приемната грижа, осиновяването, работата с възрастни и деца, работа с общности, бежанци и реализиране на кампании по различни теми. През последните 5 години работи във фондация „Мисия Криле”. Част е от Управителния съвет на фондацията, като в момента предимно помага с комуникацията, дейността по проекти и подкрепата на екипа в работата с тежките случаи.

359444858_10223731531105018_3439756425665784307_n.jpg

Кадрин Хасанов

Виновни ли са бедните в България за състоянието си?

Кадрин Хасанов е от гр. Разград и е част от екипа на Асоциация Интегро. С над 17-годишен опит, той се занимава с социалното включване и овластяване на ромите на всички нива –местно, регионално и национално. Участва в планирането и изпълнението на проекти,насочени към застъпничеството, образованието, достъпа на ромите до трудовия пазар,борбата с речта на омразата, създаването на мрежи, самоорганизацията на общностите и други. Кадрин има опит и като обучител по теми, свързани с общностната работа,организирането на застъпнически кампании и управление на проектния цикъл. Той е съавтор на проучвания и изследвания на теми като Младежката гаранция, ефектът от изпълнението на европейските програми върху ромската общност и оценката на въздействието на публичните политики върху ромите. От 2015 г. е и Фасилитатор и Експерт по програмата ROMACT, която е съвместна програма на Европейската Комисия и Съвета на Европа, насочена към изграждане на капацитета на местните власти за планиране и изпълнение на по-добри включващи политики за ромите. Той има опит в провеждането на кампании, целящи привличането на вниманието на политиците към въпросите, засягащи ромската общност, и поемането на конкретни ангажименти за разрешаване на общи нужди и проблеми.

20220405_Brussels0647.jpg

Мая Донева

Трудът на жените: кратка история за по-ниското заплащане за една и съща работа

Мая Донева е международен консултант и обучител в сферата на публичните политики в последните 17 години. Тя е основател на едно от първите социални предприятия в България "Социалната чайна".  Като един от двигателите на печелившата кандидатура на град Варна за "Европейска младежка столица" и като генерален секретар на базираната в Брюксел EASPD- Европейската асоциация на доставчици за социални услуги за хора с увреждания, Мая трупа опит в работата с местна власт, европейски институции и политици от различни политически семейства. В периода 2018-2021 е изпълнителен директор на "Карин дом" и в тази си роля стартира изграждането на един от най-модерните терапевтични  центрове за деца с увреждания в Европа в партньорство с VELUX, Община Варна и редица корпоративни дарители. Работила е в над 35 държави по теми, свързани с изграждане на политики, иновативни модели за управление, застъпничество, социални иновации и равнопоставеност. Последната тема, която дълбоко я интересува са политиките, свързани с разликите в заплащането между мъже и жени, защото самата тя попада в такава ситуация и установява, че целият й политически, житейски и професионален опит понякога не са достатъчни за да се справиш с неравенствата.

DSC_4769.JPEG

Симона Стилиянова

Достъпът до вода: право, а не стока

Симона Стилиянова работи в сферата на устойчивото развитие. Автор е на блога за устойчив градски начин на живот - Zero Waste Sofia, картата “Чешмите в България” и е съосновател на компанията “Основа”, която помага на бизнеса да се развива в синхрон с хората и околната среда. От 2021 г. е посланик на Европейския климатичен пакт в България. Сред темите, по които работи са климатичните промени, свръхконсумацията и производството, замърсяването с пластмаса за еднократна употреба и подвеждащите “зелени практики” - greenwashing. Част от списъка на иноваторите в сферата на климата за Централна и Източна Европа от Ashoka Global и EIT Climate KIC CEE и Forbes 30 под 30 България. 

Tihich_BCNL copy.jpg

Тихомира Методиева

Непосилната лекота на битието на доброволеца

Тихича е доброволец и фотограф, учредител на Националната асоциация на доброволците в България, която се занимава с пожари, наводнения и други бедствия и аварии. Доброволец-пожарникар е в Доброволно формирование на Столична община. Активно участва и в множество граждански инициативи - природолюбителски, както и такива, свързани с опазването на културно-историческото наследство. През 2020 г. става доброволец в Ковид зоната на спешното отделение на Александровска болница, заради което е отличена като “Човек на годината” от Български хелзинкски комитет.

bottom of page